Spaans met dyslexie geen probleem

Deze prachtige “girasoles” (zonnebloemen) kreeg ik van mijn bijles-leerling Daan en zijn ouders. Ik mocht hem het afgelopen jaar begeleiden bij het voorbereiden van zijn examen voor het vak Spaans op zijn mbo-opleiding International Business. Door Daans dyslexie had het Spaans zeker niet zijn voorliefde. Lezen en schrijven waren uiteraard zijn grootste struikelblok. Daarom hebben we ons vooral gericht op het onderdeel Spreken (presenteren).

Tekst inspreken
Stapje voor stapje zijn we aan de slag gegaan: eerst de basis een beetje op orde krijgen, en vervolgens samen zijn presentatie gemaakt in voor hem begrijpelijke zinnen. Omdat lezen voor hem moeilijk is, heb ik de hele presentatie voor hem ingesproken. Op deze manier kon Daan zich zijn presentatie eigen maken zonder dat hij hiervoor teksten hoefde te lezen. Het werkte! Na een aantal lessen kende hij de presentatie van buiten en uiteindelijk heeft hij dit onderdeel afgesloten met een 7,3.

Geslaagd!
Dat hij minder scoorde op de onderdelen lezen en schrijven, was te verwachten en gelukkig geen probleem: de verschillende onderdelen konden onderling gecompenseerd worden. Daan is nu geslaagd voor zijn mbo-examen. Ik ben echt enorm trots op hem. En voor mij is hij het levende bewijs dat dyslexie en het leren van Spaans prima samengaan. Het is mijn vurige wens dat leerlingen met dyslexie bij het leren van vreemde talen goed begeleid worden, waardoor ook zij er plezier in krijgen.

P.S. Zijn ouders stuurden me deze evaluatie waarmee ik nog blijer ben dan met de girasoles ;-)!

In 2019 dachten wij dat onze zoon Daan zijn mbo international business studies gehaald had. Helaas … onze zoon was op Spaans gezakt! Wat nu? Wij zijn op zoek gegaan naar Spaanse bijles in de buurt van Buren. En gevonden … Spaanse Taalschool Blablabar. Contact gelegd met Ellis Bijlmakers. Heel fijn gesprek gehad en Ellis heeft vervolgens snel een plan uitgeschreven met het financiële plaatje! Vanaf november is ze met onze zoon aan de slag gegaan. Vanaf november t/m begin maart 1 op 1-lessen en daarna online vanwege de Corona! Tussendoor maandelijks een evaluatie hoe onze zoon ervoor stond, echt top!

Ellis heeft Daan zeer goed voorbereid op de verschillende examenonderdelen en hij heeft volgens eigen zeggen meer van haar geleerd dan in de voorgaande 3 jaren. Begin juni heeft Daan zijn Spaanse examens gedaan en hoe! Hij is ruim geslaagd met voor hem mooie cijfers. Dat had hij niet alleen of met school kunnen bereiken, daar is Ellis instrumenteel in geweest. Ellis, enorm bedankt voor de geweldige ondersteuning. Je bent een topper!” Familie TB uit Buren.

Leuk als je de pagina deelt!

Plaats een reactie